فهرست مطالب

نشریه پژوهش در توانبخشی ورزشی
پیاپی 21 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بهروز جعفری، رضا رجبی* صفحات 1-13
    زمینه و هدف

    مروری بر شواهد در دسترس برای تاثیر مداخلات مایوفاشیایی بر دامنه حرکتی و انتقال تنش در سایر نقاط بدن، برگرفته از تیوری بایوتنسگریتی، فاشینتگریتی و زنجیره های مایوفاشیایی است.

    روش بررسی

    تحقیق حاضر از نوع مروری سیستماتیک مبتنی بر شواهد است، که مطالعات کارآزمایی بالینی تصادفی منتشر شده طی سال های 2005 تا 2022 میلادی را در پایگاه های معتبر Pub Med, Scopus, Google Scholar, Science Direct با کلید واژه های مرتبط با مداخلات مایوفشیایی جستجو گردید. برای کیفیت مطالعات انتخاب شده از معیار PEDro  استفاده شد.

    یافته ها

    حاصل جستجو پایگاه های اطالاعاتی 217 مقاله بود که پس از مطالعه عنوان و چکیده 10 مقاله برای بررسی نهایی انتخاب شد. این مطالعات برروی 503 نفر مرد و زن با بازه سنی 18-40 سال انجام شده بود. مداخلاتی که روی بخش های خاصی از بدن انجام شده بود شامل کشش، آزادسازی و انقباض بود و از روش های مختلفی جهت بررسی انتقال تنش در زنجیره های عضلانی استفاده شده بود، در نهایت همه مقالات انتقال تنش در زنجیره سطحی خلفی را فورا پس از انجام مداخله نشان دادند.

    نتیجه گیری

    تمامی مطالعات بررسی شده در این تحقیق انتقال تنش و افزایش دامنه حرکتی را در زنجیره سطحی خلفی تایید کردند. بافت فاشیا به طور گسترده بدن انسان را پوشانده است و تحت تاثیر مواردی چون سن، جهت بافت، ورزش، احساسات و پاتولوژی واکنش های متفاوتی از خود نشان می دهند و این می تواند نتایج تحقیقات را به چالش بکشد.

    کلیدواژگان: زنجیره مایوفاشیایی، فاشیا، بایوتنسگریتی، دامنه حرکتی
  • فائزه صفری*، فریده باباخانی صفحات 15-28
    زمینه و هدف

    هدف از مطالعه حاضر، بررسی چهارچوب علمی تحقیقات مرتبط با آسیب ورزشکاران رشته های توپی و همچنین انجام یک جمع بندی مطلوب و ارایه اطلاعات جامع تر و دسته بندی شده از مطالعات پیشین است.

    روش بررسی

    در این مطالعه جست وجو مقالات در پایگاه تخصصیSport Discus ،Scopus Google Scholar، Science Direct ،PubMed صورت پذیرفت. کلیدواژه های استفاده شده شامل: آسیب ورزشی، والیبال، بسکتبال، هندبال و فوتبال آمریکایی بودند.

    یافته ها

    در این مطالعه مروری نظام مند، مقالاتی که دارای معیارهای ورود به مطالعه بوده و همچنین به بررسی فرایند و میزان آسیب دیدگی در ورزشکاران رشته های توپی، پرداخته بودند، انتخاب شدند. بررسی ها نشان داد که بیشترین آسیب در رشته والیبال، بسکتبال و هندبال در ناحیه مچ پا و در رشته فوتبال آمریکایی در ناحیه اندام تحتانی به خصوص در زانو است. بر اساس این بررسی ها مشخص شد که اکثر آسیب های گزارش شده در هنگام مسابقه اتفاق افتاده اند. همچنین بیش تمرینی و ریکاوری نامناسب و خطای حریف به عنوان مهم ترین عامل ایجاد آسیب در این رشته ها محسوب می شود.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که اختلافات واضحی بین شیوه گزارش تحقیقات موجود در زمینه آسیب ورزشکاران رشته های توپی وجود دارد که امکان جمع بندی و نتیجه گیری مناسب و کاربردی را دشوار می کند و بنابراین، نیاز به همسان سازی این ویژگی ها در تحقیقات آتی امری ضروری و دارای اهمیت به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: آسیبهای ورزشی، والیبال، بسکتبال، هندبال، فوتبال امریکایی
  • حسین دادگر*، عبدالحمید دانشجو، منصور صاحب الزمانی، امید اسماعیلی، منا خراجی صفحات 29-39
    زمینه و هدف
    بازیکنان فوتبال طی مهارت هدینگ، با سر محافظت نشده به طور ارادی به توپ ضربه می زنند. هدینگ می تواند منجر به طیف گسترده ای از اختلالات دستگاه عصبی شود. تحقیق حاضر با هدف بررسی نشانه های اختلال دستگاه عصبی مرکزی ناشی از هدینگ انجام شده است.
    روش بررسی
    از پرسشنامه شمارش تعداد هد (نسخه دو هفته ای) برای شمارش تعداد هدینگ استفاده شد. گزارش 52 فوتبالیست (30 فوتبالیست رده سنی امید با میانگین سنی 1/10±19/1 و میانگین سابقه 1/03±4/37 سال و 22 فوتبالیست بازنشسته با میانگین سنی 1/22±44/59 و میانگین سابقه 1/18±18/14 سال) با هم مقایسه شد.
    یافته ها
    در مجموع 16660 جلسه مواجهه در سال (جلسه تمرین و مسابقه)، 89384 هد و 249 ضربه منجر به بروز نشانه های اختلال سیستم عصبی مرکزی (CNS) مشاهده شد. نتایج، بیانگر نرخ وقوع 90/62 هد در هر 1000 ساعت مواجهه بود. مدافعین بیشترین تعداد هد را گزارش دادند. تعداد هد در سال در پست های مختلف بازی اختلاف معنی داری نداشت (0/698=P). نسبت وقوع برخورد های منجر به بروز علایم 0/55 در مسابقه و 0/45 در تمرین (0/82 با شدت خفیف و 0/18 با شدت متوسط و بالاتر) بود. بازنشسته ها بیشتر در مسابقه و امید ها بیشتر در تمرین این علایم را تجربه کرده اند. وقوع ضربات ناشی از علل غیرهدینگ بین فوتبالیست های امید و بازنشسته اختلاف معنی دار داشت (0/000=P).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که نرخ وقوع تکنیک هد در فوتبالیست های ایرانی بالا است. تخمین زده می شود که فوتبالیست های ایرانی بیش از حد تعریف شده برای بروز کانکاشن هد بزنند. بنابراین، نیاز به اجرای دستورالعمل های محدود کننده در فوتبالیست های رده های سنی پایین پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: هدینگ، هد زدن، فوتبال، برخورد، ضربه سر، فوتبالیست بازنشسته
  • مجتبی ابوالحسن نژاد، محمدحسین علیزاده*، لیلا احمدیان، هومن مینونژاد صفحات 41-63
    زمینه و هدف

    برنامه های نظارت بر آسیب، ثبت و تحلیل دقیق داده ها، از عناصر اصلی برنامه های پیشگیری آسیب های ورزشی در کشورهای در حال توسعه محسوب می شوند. هدف از این مطالعه ایجاد مجموعه حداقل داده برای ثبت طیف وسیعی از آسیب های ورزشی بود که به عنوان مبنایی برای تدوین یک روش ثبت و نظارت استاندارد بر آسیب های ورزشی در ایران باشد.

    روش بررسی

    مجموعه حداقل داده طی یک فرآیند چهار مرحله ای تهیه شد. 1- بررسی روشمند 2- طبقه بندی عناصر داده 3- اعتبارسنجی عناصر داده با استفاده از تکنیک دلفی 4- تعیین قابلیت دسترسی عناصر داده با استفاده از بحث گروهی متمرکز.

    یافته ها

    بررسی روشمند منجر به شناسایی 1905 مقاله معتبر شد که با اهداف مطالعه مرتبط بودند. از این تعداد مقاله، 15 مقاله معیارهای ورود و خروج را داشتند. متعاقبا 101 عنصر داده از این مقالات استخراج و توسط پنج متخصص، طبقه بندی شدند و از طریق دو دور تکنیک دلفی مورد اعتبارسنجی قرار گرفتند. در راند اول دلفی تعداد 68 عنصر داده مورد قبول قرار گرفت و در دور دوم دلفی تعداد 33 عنصر داده پیشنهادی و باقی مانده مورد اعتبارسنجی قرار گرفت. سپس دسترسی به عناصر داده طی یک بحث گروهی متمرکز مورد ارزیابی قرار گرفت. در نهایت 86 عنصر داده به عنوان حداقل مجموعه داده انتخاب شد.

    نتیجه گیری

    مجموعه حداقل داده پیشنهادی می تواند مبنای استاندارد سازی، طبقه بندی و کدگزاری را در ثبت آسیب های ورزشی فراهم کند. با توجه به این که تاکنون به کدگزاری آسیب های ورزشی در کشور توجهی نشده است تدوین این مجموعه حداقل داده می تواند به پژوهشگران در تدوین روش ثبت و نظارت بر آسیب های ورزشی ایران کمک نماید.

    کلیدواژگان: آسیب ورزشی، همه گیرشناسی، نظارت، مجموعه حداقل داده، کدگذاری
  • فاطمه اسلامی پور، مهدی قیطاسی* صفحات 65-79
    زمینه و هدف
    تعطیلی مراکز ورزشی در دوران پاندمی کووید 19 زنان را پیش از پیش در معرض بیماری استیوپروزیس قرار داد. هدف از پژوهش حاضر اثربخشی 24 هفته تمرینات مقاومتی با نظارت آنلاین به همراه پیامک های آموزشی بر شاخص های سلامت استخوان و رفتارهای پیشگیرانه از پوکی استخوان در زنان یایسه مبتلا به استیوپنیا در دوران کرونا بود.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی، 20 زن یایسه مبتلا به استیوپنیا با میانگین سنی (3/46±52)، با استفاده از دستگاه DXA، تست سنجش تراکم استخوان انجام دادند و پرسشنامه الگوی اعتقاد بهداشتی را تکمیل نمودند. سپس به طور تصادفی در دو گروه 10 نفره قرار گرفتند. گروه تجربی به مدت 6 ماه تمرینات مقاومتی به صورت آنلاین انجام داد و پیامک های آموزشی مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی دریافت می نمود و گروه کنترل بدون مداخله به زندگی عادی خود ادمه داد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که طی 6 ماه تمرین مقاومتی گروه تجربی افزایش معنی داری در تراکم معدنی استخوان ران و ناحیه مهره های کمری، محتوی معدنی استخوان ران و ناحیه مهره های کمری، نمره T استخوان ران و ناحیه مهره های کمری و نمره Z استخوان ران  و ناحیه مهره های کمری نسبت به گروه کنترل داشت(0/005>p). پیامک های آموزشی سبب افزایش میانگین نمرات در سازه حساسیت درک شده، شدت درک شده، منافع درک شده، موانع درک شده، خودکارآمدی، در گروه تجربی شد (0/05>p).
    نتیجه گیری
    با توجه به اثربخشی تمرینات مقاومتی و پیامک های آموزشی بر شاخص استخوان و رفتارهای پیشگیرانه از پوکی استخوان، این نوع مداخله راهبردی موثر برای پیشگیری از بروزاستیوپروزیس در زنان مستعد این بیماری است.
    کلیدواژگان: مدل اعتقاد بهداشتی، تمرین مقاومتی، پوکی استخوان، کرونا
  • احسان ابراهیمی پور، فرشته ثابت*، محمدتقی امیری خراسانی، محمدرضا امیرسیف الدینی صفحات 81-93
    زمینه و هدف

    راه رفتن عملکردی خودکار نیست و تکالیف شناختی می توانند در کنترل تحرک و تعادل افراد سالمند حین راه رفتن تاثیر داشته باشند. هدف این پژوهش بررسی اثر زمان روز بر پارامترهای فضایی، زمانی و مکانی گام برداری با و بدون تکلیف دوگانه شناختی در سالمندان است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی- تحلیلی بود. 24 سالمند زن و مرد با دامنه ی سنی70-60 سال شرکت کردند. پس از کنترل معیارهای ورود و خروج، آزمودنی ها وارد مطالعه شدند. افراد در دو وضعیت راه رفتن طبیعی و راه رفتن با تکلیف دوگانه شناختی، یک مسیر 10 متری را در دو زمان مختلف روز طی کردند. پارامترهای فضایی، زمانی و مکانی از طریق دوربین های آنالیز حرکت ثبت و سپس با استفاده از نرم افزار کورتکس برحسب درصدی از طول چرخه راه رفتن استخراج شد. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس دوراهه با سطح معنی داری 0/05 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد راه رفتن با اجرای تکلیف دوگانه نسبت به راه رفتن عادی موجب کاهش کادنس و سرعت راه رفتن می شود. همچنین مدت زمان های استپ، استراید، حمایت دوگانه و یگانه، استقرار و نوسان در راه رفتن با تکلیف دوگانه نسبت به راه رفتن عادی کاهش معنی داری نشان داد (0/05≥p). پارامترها فضایی، زمانی و مکانی راه رفتن در زمان های مختلف روز و در حالت برهمکنش زمان روز و حالت راه رفتن تفاوت معنی داری نشان ندادند.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج پژوهش حاضر زمان روز تاثیری بر پارامترهای گام برداری ندارد، در حالی که اجرای هم زمان تکلیف دوگانه شناختی می تواند موجب اختلال گیت راه رفتن و به تبع آن افزایش احتمال سقوط و زمین خوردن در سالمندان گردد.

    کلیدواژگان: پارامترهای فضایی-زمانی، تکلیف شناختی، سالمندی، ریتم شبانه روزی
  • فائزه غلامی*، منوچهر حیدری، فرزانه گندمی صفحات 95-108
    زمینه و هدف
    خستگی ذهنی، به عنوان عامل اثرگذار در کاهش عملکرد و تمرکز ورزشکاران شناخته شده است. هدف مطالعه ی حاضر، بررسی اثر یک جلسه مدیتیشن در کنترل خستگی ذهنی و اثرات آن بر تغییرات حس عمقی، قدرت و مکانیک فرود ورزشکاران آماتور بود.
    روش بررسی
    در پژوهش حاضر 16 دختر ورزشکار به صورت تصادفی و براساس معیارهای ورود به مطالعه به عنوان نمونه انتخاب شدند. آزمودنی ها در ابتدا، تحت تاثیر پروتکل خستگی ذهنی (45 دقیقه فعالیت شناختی) قرار گرفتند. قبل و پس از خستگی ذهنی، حس عمقی با خطای بازسازی زاویه، قدرت عضلات با داینامومتر دستی و مکانیک فرود با سیستم نمره دهی خطای فرود ارزیابی شد. سپس بعد از 48 ساعت آزمودنی ها یک جلسه مدیتیشن دریافت کردند و بلافاصله پس از آن خستگی ذهنی و پس آزمون دوم از پیامدهای مطالعه به عمل آمد. جهت بررسی تغییرات درون گروهی از تست آنالیز واریانس مکرر استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد، بین میانگین نمرات حس عمقی فعال، قدرت اکستنشن زانو و مکانیک فرود آزمودنی ها در مقایسه پس آزمون مدیتیشن نسبت به پس آزمون خستگی ذهنی افزایش معناداری وجود داشت (0/05> P).
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که از مدیتیشن می توان به عنوان یک مداخله موثر در کنترل خستگی ذهنی استفاده نمود. بنابراین به منظور پیشگیری از آسیب های ورزشی ورزشکاران به ویژه ورزشکاران آماتور که خستگی ذهنی در آنها رایج است می توانند از این مداخله استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: خستگی ذهنی، مدیتیشن، حس عمقی، قدرت، مکانیک فرود
  • فرشته حسینی، ناهید خوشرفتار یزدی*، فاطمه علیرضایی نقندر صفحات 109-118
    زمینه و هدف

    آسیب های ناشی از استفاده مکرر از اندام فوقانی در رشته سافت بال بسیار رایج است. با توجه به اهمیت عضلات ثبات دهنده مرکزی و اثرات منفی خستگی این عضلات بر زنجیره حرکتی، هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر خستگی عضلات ثبات دهنده مرکزی بر فاکتورهای کینماتیکی اندام فوقانی درپرتاب بالای سر: شناسایی عوامل خطرزای آسیب های شایع در بازیکنان سافت بال بود.

    روش بررسی

    تعداد 12 دختر سافت بالیست لیگ کشوری، بین سنین 20 تا 30 سال و 18BMI تا 25 انتخاب شدند و در قالب یک گروه پروتکل خستگی عضلات ثبات دهنده مرکزی را بین پیش آزمون و پس آزمون اجرا کردند. اطلاعات کینماتیکی اندام فوقانی از مرحله تماس پا تا لحظه رهایی توپ با استفاده از هشت دوربین با فرکانس نمونه برداری 550 فریم در ثانیه و سیستم ثبت حرکت کوالیسیس جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آزمون تی همبسته و ویل کاکسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    خستگی عضلات ثبات دهنده مرکزی باعث افزایش معنی‏داری در مقادیر زاویه ابداکشن افقی در لحظه تماس پا (0/01=P)، حداکثر زاویه چرخش خارجی شانه ((0/04=P) شد، اما هیچ تاثیر معنی‏ داری بر روی زاویه ابداکشن شانه در لحظه تماس پا و لحظه رو به هدف (0/05<P) نداشت.

    نتیجه‏ گیری: 

    پژوهش حاضر نشان داد که خستگی عضلات ثبات دهنده مرکزی بر فاکتورهای کینماتیکی خطرساز آسیب‏های شانه تاثیر دارد و باعث تغییر در الگوی حرکتی پرتاب در بازیکنان سافت بال می‏شود.

    کلیدواژگان: خستگی، عضلات ثبات دهنده مرکزی، کینماتیک، پرتاب بالای سر، سافت بال
  • زهره کریمی مقدم، علی شفیع زاده*، بهنام قاسمی صفحات 119-129
    زمینه و هدف
    مولتیپل اسکلروزیس یکی از شایع ترین بیماری های خودایمنی التهابی مزمن سیستم عصبی مرکزی است که بر سیستم های مهم حرکتی و حسی تاثیر گذار است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر هشت هفته تمرینات عصبی عضلانی بر عملکرد حرکتی، شدت خستگی و کیفیت زندگی زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس شهر اصفهان بود.
    روش بررسی
    جامعه این مطالعه نیمه تجربی، زنان 20 تا 40 سال مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس بودند که بر اساس مقیاس وضعیت شدت ناتوانی نمره ی بین 2 تا 4 داشتند و عضو انجمن مولتیپل اسکلروزیس شهر اصفهان بودند. از این جامعه 20 نمونه به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه تجربی (10 نفر) و کنترل (10 نفر) تقسیم شدند. در ابتدا هر دو گروه در آزمون برخاستن و راه رفتن زمان دار شرکت کردند و پرسشنامه های سنجش شدت خستگی و کیفیت زندگی مخصوص بیماران مولتیپل اسکلروزیس را تکمیل کردند. آزمودنی های گروه تجربی برنامه ی هشت هفته ای تمرینات عصبی عضلانی راکه شامل سه جلسه تمرین در هفته و هر جلسه 50 دقیقه بود اجرا کردند. پس از هشت هفته آزمودنی های دو گروه مجدد از طریق آزمون های قبلی مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها از طریق آزمون تحلیل کوواریانس (آنکوا) در سطح خطای  0/05 تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد پس آزمون عملکرد حرکتی، شدت خستگی و کیفیت زندگی بین گروه تجربی و کنترل زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس تفاوت معناداری داشت (0/001=P).
    نتیجه گیری
    با توجه اثرات مفید هشت هفته تمرینات عصبی عضلانی توصیه می شود این تمرینات در راستای انجام بهتر فعالیت های روزمره زندگی، کاهش شدت خستگی و افزایش کیفیت زندگی و بهزیستی زنان 20 تا 40 سال مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس با شدت متوسط مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تمرین عصبی عضلانی، عملکردحرکتی، شدت خستگی، کیفیت زندگی، مولتیپل اسکلروزیس
  • زهرا بدیعی، علی فتاحی*، علی عباسی، راضیه یوسفیان ملا صفحات 131-140
    زمینه و هدف
    هدف تحقیق حاضر تعیین تاثیر ابتلا به بی ثباتی مزمن مچ پا بر هماهنگی و تغییرپذیری هماهنگی مفاصل اندام تحتانی در هنگام دویدن می باشد.
    روش بررسی
    10 آزمودنی مرد فعال (10 آزمودنی مبتلا به اسپرین مزمن مچ پا و 10 آزمودنی سالم) همراه با سنسورهای متصل شده با سرعت تدریجی شروع به دویدن روی تردمیل نمودند. اطلاعات مربوط به هماهنگی و تغییرپذیری 10 گام هر آزمودنی در مفاصل اندام تحتانی در صفحه ساجیتال هر سه اندام (هیپ، زانو، مچ پا) و نیز صفحه ترنسورس مچ پا، استخراج گردید. در نهایت از آزمون آماری تی مستقل جهت تجزیه تحلیل آماری در سطح معناداری 0/05>p استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که هماهنگی در ابتدای فاز استنس در گروه دارای اسپرین مزمن پا به طور معناداری کمتر از گروه سالم است. هماهنگی حرکات مفاصل هیپ به زانو، هیپ به مچ پا و زانو به مچ پا در افراد آسیب دیده نسبت به افراد سالم بیشتر در ابتدای فاز استنس دویدن متفاوت است، به طوری که هماهنگی حرکتی این مفاصل در صفحه ساجیتال آزمودنی های مبتلا به اسپرین مزمن مچ پا کاهش می یابد. همچنین، هماهنگی حرکتی مفاصل زانو به مچ پا در صفحه ترنسورس گروه آسیب دیده نسبت به گروه سالم بیشتر است.
    نتیجه گیری
    آسیب اسپرین مزمن مچ پا باعث این تفاوت در الگوی هماهنگی در طی فاز استنس دویدن شده است، به طوری که سیستم عصبی مرکزی بدن تحت تاثیر ترس ناشی از آسیب مجدد حرکت مفاصل مچ پا نسبت به زانو را طوری طراحی می کند که احتمال بروز آسیب به حداقل برسد.
    کلیدواژگان: بی ثباتی مچ پا، هماهنگی، تغییرپذیری، دویدن
  • علی حبیبی، سجاد روشنی*، نرمین غنی زاده حصار، مرتضی صادقی ورنوسفادرانی صفحات 141-153
    زمینه و هدف
    وضعیت نشستن گیتاریست ها در هنگام نوازندگی می تواند سبب انقباض بیشتر عضلات گردن شده و منجر به درد در ناحیه گردن شود. هدف تحقیق حاضر، بررسی اثر هشت هفته تمرینات اصلاحی بر درد گردن، وضعیت سر به جلو و شانه به جلو در نوازندگان گیتار می باشد.
    روش بررسی
    تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون می باشد که تعداد 33 نفر از نوازندگان گیتار (مرد) شهرستان فریدن استان اصفهان با شرایط ورود به تحقیق به صورت هدفمند و در دسترس انتخاب شدند. سپس به صورت تصادفی در دو گروه تجربی (17 نفر) و کنترل (16نفر) قرارگرفتند. دردگردن با پرسشنامه مقیاس اندازه گیری درد و ناتوانی گردن و زاویه سر به جلو و شانه به جلو  با روش عکس برداری از نمای جانبی اندازه گیری شدند. گروه تجربی به مدت هشت هفته تمرینات اصلاحی را انجام دادند. برای بررسی نرمال بودن توزیع داده ها از آزمون شاپیروویلک و آزمون F لوین و جهت بررسی تغییرات بین گروه ها از آزمون تحلیل واریانس برای داده های تکراری در سطح معناداری 0/05 استفاده شد.
    یافته ها
    مقایسه داده های بین دو گروه تفاوت معنی داری را در قبل و بعد از دوره تمرین در مورد مقیاس درد گردن و میزان زاویه سر به جلو و شانه به جلو در گروه تمرینات اصلاحی نسبت به گروه کنترل نشان داد (0/001=P)
    نتیجه گیری
    تمرینات اجراشده احتمالا با ایجاد تعادل بین گروه های عضلانی تاثیر مطلوبی بر کاهش درد گردن و بهبود ناهنجاری های سر و شانه به جلو داشته است. بنابراین پیشنهاد می شود این تمرینات به منظور مدیریت آسیب های ناشی از نوازندگی و افزایش طول عمر حرفه ای یک نوازنده در برنامه فعالیت روزانه گیتاریست ها گنجانده شود.
    کلیدواژگان: تمرینات اصلاحی، درد گردن، سربه جلو، نوازندگان
  • امیرحسین رفیعی*، غلامعلی قاسمی صفحات 155-165
    زمینه و هدف

    تقویت قسمت میانی بدن به منظور افزایش ثبات به عنوان بخشی از برنامه تمرینی ورزشکاران مورد توجه قرار گرفته است. هدف از اجرای این تحقیق بررسی تمرینات ثبات مرکزی بر راندمان عضلات اندام فوقانی و تحتانی و نمره آزمون غربالگری عملکرد حرکتی (FMS) بوده است.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع کاربردی و نیمه تجربی که بر روی 30 ورزشکار نوجوان بسکتبالیست به صورت در دسترس با میانگین سن 1/3±19/55 و میانگین وزن 7/1±69/48 به دو گروه مساوی تقسیم شدند. به منظور تقویت عضلات مرکزی به افراد 4 تمرین اختصاصی عضلات اندام فوقانی و تحتانی (پلنک طرفین و ثابت، حرکت دیپ اسکوات، دراز و نشست) داده شد. آزمون غربالگری حرکت عملکردی  هفت مرحله می باشد. تمامی افراد به صورت جداگانه در در پیش آزمون و هم در پس آزمون شرکت کردند و نیز تست آزمون اسکات، آزمون بارفیکس و آزمون شنا برای اندازه گیری عملکرد عضلات اندام فوقانی و تحتانی قبل و بعد از انجام تمرینات گرفته شد. آنالیز آماری با بکارگیری نرم افزار SPSS نسخه 24 انجام شد. سطح معناداری در این مطالعه (0/05>P) در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    تغییرات آزمون غربالگری بین گروه ها (0/05=P) و همچنین تغییرات آزمون اسکات (0/000=P)، شنا (0/011=P) و بارفیکس (0/003=P) تفاوت معناداری داشته است.

    نتیجه گیری

    نتیجه می گیریم که یک دوره پروتکل ثبات مرکزی بر عملکرد عضلات موثر بوده گذاشته و نیز امتیاز آزمون غربالگری در نوجوانان بسکتبالیست افزایش یافت.

    کلیدواژگان: آزمون غربالگری عملکرد حرکتی، بازیکنان بسکتبال، ثبات مرکزی
|
  • Behrouz Jafari, Reza Rajabi * Pages 1-13
    Background and Aim

    The aim of this research is to review the available evidence for the effect of myofascial interventions on range of motion and stress transfer in other parts of the body, derived from the theory of biotensegrity, fasciintegrity and myofascial chains.

    Materials and Methods

    The current research is an evidence-based systematic review, in which Randomized Controlled Trial (RCT) studies published between 2005 and 2022 were searched in the reliable databases of Pub Med, Scopus, Google Scholar and Science Direct with keywords related to myofascial interventions. The PEDro scale meaning was used for the quality of the selected studies.

    Results

    The result of the database search was 217 articles, after reading the title and abstract, 10 articles were selected for final review. These studies were conducted on 503 men and women with an age range of 18-40 years. The interventions that were performed on certain parts of the body included stretching, release and contraction, and various methods were used to investigate the transfer of tension in the muscle chains, finally, all articles showed the transfer of tension in the posterior surface chain immediately after the intervention.

    Conclusion

    All the studies reviewed in this research confirmed the transmission of stress and increased range of motion in the posterior superficial chain. Fascia tissue widely covers the human body and under the influence of things such as age, direction of tissue, exercise, emotions and pathology, they show different reactions and this can challenge the research results.

    Keywords: Myofascial Chain, Fascia, Biotensegrity, range of motion
  • Faezeh Safari *, Farideh Babakhni Pages 15-28
    Background and Aim

    The present study aimed to investigate the scientific framework of the studies on the injuries of athletes performing ball games and offer a convenient conclusion and more comprehensive and better-classified information compared to previous studies.

    Materials and Methods

    The articles published by scientific databases, including Sport Discus, Scopus, Google Scholar, ScienceDirect, and PubMed, were searched. The searched keywords were sports injuries, volleyball, basketball, handball, soccer, and football.

    Results

    The present systematic review investigated articles that fulfilled the entry criteria and studied the processes and rates of injuries in the athletes of ball games.Investigations showed that ankle injuries were the most prevalent ones in volleyball, basketball, and handball, while injuries in lower body parts, particularly knees, were commoner in football. It was shown that the majority of the reported injuries occurred during a match. Moreover, excessive training, inconvenient recovery, and rivals’ fouls were the most significant causes of injuries in the investigated sports.

    Conclusion

    The present study showed that there was a significant difference between the existing studies in terms of the manner of reporting the injuries of athletes in ball games, and this made it difficult to reach appropriate and practical conclusions. Thus, it seems necessary and important to harmonize the characteristics in future studies.

    Keywords: Sports Injuries, volleyball, basketball, handball, Soccer
  • Hossein Dadgar *, Abdolhamid Daneshjoo, Mansour Sahebozamani, Omid Esmaeili, Mona Kharaji Pages 29-39
    Background and Aim
    During heading, soccer players purposefully hit the ball with an unprotected head. Heading can lead to a wide range of nervous system disorders. The aim of this study was to evaluate the symptoms of centeral nervous system (CNS) disorder caused by heading.
    Materials and Methods
    The 2w-HeadCount Questionnaire was used to count the number of head-to-ball kicks. Collected data from 52 football players (30 U-21 players with a mean age of 19.21±1.10 and a mean experience of 4.37±1.03 years and 22 retired footballers with a mean age of 44.59±1.22 and a mean experience of 18.14±1.81 years) were compared.
    Results
    From 16660 exposure sessions per year (training and matches), 89384 headings and 249 symptoms of CNS disorder were observed. The results showed that the incidence rate was 90.62 heading per 1000 hours exposure. Defenders reported the highest number of heading. The number of heading per year was not significantly different between play positions (P=0.698). The incidence of head impacts was 0.55 in match and 0.45 in training (0.82 mild and 0.18 moderate and higher severity). Retirees have experienced more of these symptoms in match and U-21 in practice. The incidence of head injuries due to non-heading mechanisms was significantly different between U-21 and retired footballers (P=0.00).
    Conclusion
    The results showed that the incidence rate of heading technique in Iranian footballers is high. It is estimated that Iranian footballers perform heading above the concussion threshold. Therefore, the need to implement restrictive guidelines in young footballers is suggested.
    Keywords: Soccer Heading, Head Impact, football
  • MOJTABA Abolhasannezhad, MohammadHosein Alizadeh *, Leila Ahmadian, Hooman Monoonejad Pages 41-63
    Background and Aim

    Injury surveillance studies are essential factors in protecting the athlete's health. Minimum data set is a standard evaluation tool used during the data collection process to ensure that decision makers have access to a uniform set of information.  The purpose of this study was to create a set of minimum data to record a large number of sports injuries from community and amateur sports that can be used to develop a standard surveillance system in Iran.

    Materials and Methods

    The sport injuries minimum data set was developed through a four-stage process: 1. Systematic review, 2. Classification of the data elements, 3. Validation of the data elements using the Delphi technique, 4. Determination of the accessibility of data elements using focus group discussion.

    Results

    A systematic review identified 1905 eligible articles that were relevant to the objectives of the study. From this number of articles 15 articles had all the inclusion and exclusion criteria and 101 data elements were subsequently extracted from these articles. The data elements were classified by five experts and validated by two rounds of a Delphi technique. The accessibility of the data elements was then evaluated during a focus group discussion. Finally, 86 data elements were selected as the minimum data set.

    Conclusion

    The proposed data set can be used as a standard tool for collecting sport injuries. This minimal data set can help information system designers to develop surveillance and registry systems.

    Keywords: Sports Injury, Epidemiology, Surveillance, Minimum Data Set(MDS), CODED
  • Fatemeh Eslamipour, Mehdi Gheitasi * Pages 65-79
    Background and Aim
    The closure of sports centers during the Covid-19 pandemic exposed women to osteoporosis. The aim of the present study was the effectiveness of 24 weeks of resistance exercises with online supervision along with educational text messages on bone health indicators and preventive behaviors of osteoporosis in postmenopausal women with osteopenia during the Corona era.
    Materials and Methods
    In this clinical trial, 20 postmenopausal women with osteopenia with an average age (52±3.46) performed a bone density test using a DXA device and completed the health belief pattern questionnaire. Then they were randomly divided into two groups of 10 people. The experimental group did resistance exercises online for 6 months and received educational text messages based on the health belief model, and the control group returned to their normal lives without intervention.
    Results
    The results of the research showed that during 6 months of resistance training of the experimental group, there was a significant increase in the mineral density of the femur and lumbar vertebrae, the mineral content of the femur and lumbar vertebrae, the T score of the femur and lumbar vertebrae, and the Z score of the femur and lumbar vertebrae. Lumbar vertebrae compared to the control group (p<0.005). Educational text messages increased the average scores in the structure of perceived sensitivity, perceived intensity, perceived benefits, perceived barriers, and self-efficacy in the experimental group (p<0.05).
    Conclusion
    Considering the effectiveness of resistance exercises and educational text messages on bone index and preventive behaviors of osteoporosis, this type of intervention is an effective strategy for preventing osteoporosis in women prone to this disease.
    Keywords: Health belief model, resistance training, osteoporosis, Corona
  • Ehsan Ebrahimi Pour, Fereshteh Sabet *, Mohammadtahgi Amirikhorasani, Mohammadreza Amirseyfaddini Pages 81-93
    Background and Aim

    Walking is not an automatic function and cognitive tasks can affect controlling the mobility and balance of elderly people while walking. This research aims to investigate the effect of time of day on the spatial, temporal, and spatial parameters of walking with and without cognitive dual tasks in the elderly.

    Materials and Methods

    The current study was descriptive-analytical. 24 elderly men and women with an age range of 60-70 years participated. After controlling the inclusion and exclusion criteria, the subjects entered the study. People in two states of normal walking and walking with a dual cognitive task walked a 10-meter path at two different times of the day. Spatial, temporal and spatial parameters were recorded through motion analysis cameras and then extracted using Cortex software as a percentage of the length of the walking cycle. The statistical analysis of the data was done using the two-way ANOVA test with a significance level of 0.05.

    Results

    The results showed that walking with a dual task reduces the cadence and walking speed compared to normal walking. Also, the durations of step, stride, double and single support, stance, and swing in walking with dual tasks showed a significant decrease compared to normal walking (p≥0.05). Spatial, temporal, and spatial parameters walking at different times of the day and the interaction between time of day and walking mode did not show any significant difference.

    Conclusion

    Based on the results of the present study, the time of day has no effect on the parameters of walking, while the simultaneous implementation of the dual cognitive task can cause gait disturbance and consequently increase the probability of falling in the elderly.

    Keywords: Aging, Circadian rhythm, Cognitive Task, Spatiotemporal Parameters
  • Faezeh Gholami *, Manouchehr Haidary, Farzane Gandomi Pages 95-108
    Background and Aim
    Mental fatigue is known as an effective factor in reducing the performance and concentration of athletes. The aim of the present study was to investigate the effect of a meditation session in controlling mental fatigue and its effects on Proprioception changes, strength and landing mechanics of amateur athletes.
    Materials and Methods
    In the current study, 16 female athletes were randomly selected as a sample based on the inclusion criteria. At first, the subjects were influenced by the mental fatigue protocol (45 minutes of cognitive activity). Before and after mental fatigue, Proprioception with angle reconstruction error, muscle strength with manual dynamometer and landing mechanics with landing error scoring system were evaluated. Then, after 48 hours, the subjects received a meditation session, and immediately after that, mental fatigue and the second post-test of the results of the study were performed. Repeated analysis of variance test was used to check intra-group changes.
    Results
    The findings showed that there is a significant difference between the average active Proprioception scores, knee extension strength, and landing mechanics of the subjects in comparison of the meditation post-test compared to the mental fatigue post-test (P<0.05).
    Conclusion
    The findings of the present study showed that meditation can be used as an effective intervention in controlling mental fatigue. Therefore, in order to prevent sports injuries, athletes, especially amateur athletes in whom mental fatigue is common, can use this intervention.
    Keywords: mental fatigue, meditation, proprioception, strength, landing mechanics
  • Freshteh Hosseini, Nahid Khoshraftar *, Fatemeh Alirezaee Pages 109-118
    Background and Aim

    Injuries caused by overuse in the upper limbs of softball players are very common. Regarding the importance of core muscles and the adverse effect of fatigue on these muscles on the kinetic chain, the purpose of this study was to investigate the effect of core muscle fatigue on upper limb kinematic factors in overhead throwing and to identify risk factors for common injuries in softball players.

    Materials and Methods

    12 female softball players of the national league between the ages of 20 and 30 and a BMI of 18 to 25 were selected and performed the core stabilization muscle fatigue protocol between pre-test and post-test as one group. Upper limb kinematic data were collected from the foot contact to ball release using eight cameras with a sampling rate of 550 frames per second and the Qualis movement recording system. Data were analyzed using paired t-tests and Willcoxon tests.

    Results

    The fatigue of core muscles results in significant increases in horizontal abduction angle at foot contact (P=0.01), and maximal external rotation angle of the shoulder (P=0.04), but there was no significant effect on shoulder abduction angle at foot contact and front face (P>0.05).

    Conclusion

    The present study showed that core muscle fatigue affects the kinematic risk factors of shoulder injuries and causes a change in the motion pattern of throwing in softball players.

    Keywords: Fatigue, Core muscles, kinematics, Overhead throw, Softball
  • Zohreh Karimimoghadem, Ali Shafizadeh *, Behnam Ghasemi Pages 119-129
    Background and Aim
    Multiple sclerosis is one of the most common chronic inflammatory autoimmune diseases of the central nervous system that can affect the basic sensory and motor systems. This study aimed to investigate the effect of 8 weeks of neuromuscular training on motor function, fatigue severity, and quality of life in women with Multiple Sclerosis in Isfahan City.
    Materials and Methods
    In this quasi-experimental study, women aged 20-40 years with Multiple Sclerosis with an Expanded Disability Status Scale between 2-4 formed the study population, and 20 patients were selected using a simple random sampling method and were randomly divided into experimental (n=10) and control (n=10) groups. Initially, both groups participated in a timed up-and-go test and completed questionnaires on the fatigue severity scale and quality of life of patients with multiple sclerosis. The subjects in the experimental group performed an eight-week training program of neuromuscular that included three sessions per week and each session lasted 50 minutes. After eight weeks, the subjects in the two groups were reevaluated through previous tests. Data were analyzed by analysis of covariance (ANCOVA) at the error level of (P<0.05).
    Results
    The results showed that post-tests of motor function, fatigue severity, and quality of life were significantly different between the experimental and control groups of women with multiple sclerosis (P=0.001).
    Conclusion
    Considering the beneficial effects of eight weeks of neuromuscular training, it is recommended that this training be used to better perform daily activities of life, reduce the severity of fatigue, and increase the quality of life and well-being of women 20-40 years old with moderate multiple sclerosis.
    Keywords: Neuromuscular training, motor function, Fatigue severity, quality of life, Multiple sclerosis
  • Zahra Badiei, Ali Fatahi *, Ali Abbasi, Razieh Yousefian Molla Pages 131-140
    Background and Aim
    This study aimed to investigate the effect of chronic ankle instability on coordination and variability of coordination of lower limb joints during running.
    Materials and Methods
    20 active male subjects (10 subjects with chronic ankle sprain and 10 healthy subjects) started running on the treadmill with connected sensors at a gradual speed. Information about the coordination and variability of 10 steps of each subject in the joints of the lower limbs was extracted in the sagittal plane of all three joints (hip, knee, and ankle) as well as the transverse plane of the ankle. Finally, an independent t-test was used to analyze the statistical analysis at a significant level of (P <0.05).
    Results
    The results showed that coordination at the initiation of the stance phase was significantly lower in the group with chronic ankle sprain than in the healthy group. The coordination of the hip-knee, hip-to-ankle, and knee-to-ankle joints are more different in injured people than in healthy people at the initiation of the stance phase running, so the coordination of these joints is reduced in the sagittal plane of subjects with chronic ankle sprain. Also, the coordination of the knee joints to the ankle in the frontal plane of the injured group is greater than the healthy group.
    Conclusion
    Chronic ankle sprain injury has caused this difference in the pattern of coordination during the stance phase of running, so that the central nervous system of the body, under the influence of fear of re-injury, designs the movement of the ankle joints relative to the knee to minimize the risk of injury.
    Keywords: Chronic ankle instability, coordination, Coordination variability, running
  • Ali Habibi, Sajad Roshani *, Narmin Ghani Zadeh Hesar, Morteza Sadeghi Pages 141-153
    Background and Aim
    The sitting position of guitarists while playing can cause more contraction of the neck muscles and lead to pain in the neck area. The purpose of this research is to investigate the effect of eight weeks of corrective exercises on neck pain, forward head, and rounded shoulder posture in guitar players.
    Materials and Methods
    The current research is a semi-experimental type with a pre-test and post-test design, and 33 male guitar players from Ferydan City, Isfahan province were selected in a purposeful and available manner. Then they were randomly divided into two experimental groups (17 people) and control (16 people). In the pre-test and post-test stages, neck pain was measured using the neck pain and disability measurement scale questionnaire, and the forward head and round shoulder angle were measured by photographing from the side view. The experimental group performed corrective exercises for eight weeks. Shapiro-Wilk test and Levin's F test were used to check the normality of data distribution, and the repeated measure test at a significance level of 0.05 was used to check the changes between groups.
    Results
    The comparison of the data between the two groups showed a significant difference before and after the training period regarding the neck pain scale and the amount of forward head angle and round shoulder angle in the corrective exercise group (P=0.001).
    Conclusion
    Exercises probably create a balance between muscle groups, it had a favorable effect on reducing neck pain and improving head and shoulder forward abnormalities. Therefore, it is suggested that these exercises be included in the daily activity program of guitarists to manage injuries caused by playing and increase the professional life of a musician.
    Keywords: corrective exercises, Neck pain, Forward head, musicians
  • AmirHossein Rafiei *, Gholamali Ghasemi Pages 155-165
    Background and Aim

    Strengthening the muscles of the central area of the body to increase core stability is considered a part of the training program of athletes. The purpose of this research was the relationship between core stability exercises with upper and lower limb muscle function and also to improve the functional movement screening (FMS) score.

    Materials and Methods

    This research is of practical and semi-experimental type, which is available on 30 male basketball athletes with an average age of 19/55±1/3 and an average weight of 69/48±7/1 into two control (15) and experimental (15) groups were divided. To strengthen the central muscles, the subjects were given 4 specific exercises for upper and lower limb muscles (side plank, deep squat, sit up) before and after the test. To measure the score of the functional movement screening test, the FMS seven-step test was used, that is, all people participated individually in the seven test steps in both the pre-test and the post-test. Statistical analysis was done using SPSS version 18 software. A significant level was considered in this study (P₌0.05).

    Results

    The changes in the screening test between the groups (control and experimental) (P<0.05) and also the changes in the squat test (p=0.000), swimming (p=0.011), and barfix (p=0.003) had significant differences.

    Conclusion

    Eight weeks of central stability exercises affected the improvement in the performance of upper and lower limb muscles, and the score of the screening test in male basketball players increased. It is suggested that coaches use this test in other sports as well.

    Keywords: Functional Movement screening test, Basketball players, Core Stability